Skjeggagamen (Pogona viticeps) er et av de mest populære øglene, det er også en av de øglene som egner seg best å er enkle å holde. Skjeggagamer er ganske aktive, hardføre, blir ikke veldig store og blir veldig tamme. Skjeggagam har sin opprinnelse fra den nordlige delen i Australia.

Størrelse:
En nyfødt Skjeggagam er ca 10 cm, en fullvoksen Skjeggagam blir mellom 40-60 cm.

Levetid:
Gjennomsnittlig levetid for en Skjeggagam er 6-10 år, det finnes dog rapporter på dyr som har blitt nærmere 20 år.

Terrariet:

Skjeggagamer er ganske aktive og bør få mye plass å boltre seg på. De liker å klatre så litt steiner, greiner, etc. er et must men også noen gjemmesteder med skygge. Unge skjeggagamer klarer seg helt fint i et terrarie på 60×40 cm mens et voksent par bør ha et terrarie på 150x50cm, helst større.

Substrat:

Sand brukes ofte i terrariet med Skjeggagamer, dette er et mye diskutert tema da (spesielt med unge dyr) kan ved uhell spise og få sand i fordøyelsessystemet. Noen bruker aviser, papir eller spesielle reptil matter. Dersom du foretrekker å bruke sand (som er deres naturlige substrat) så bruk en sand som støver minst mulig. Det finnes også spesielle sandtyper i handelen som går igjennom fordøyelsessystemet uten å skade dyret. Sand blandet med jord, bark, etc.(uten gjødsel) blir også brukt.

Belysning, temperatur og luftfuktighet:

Skjeggagam kommer fra tørre ørkenområder med litt vegetasjon i det nordlige Australia og liker det varmt. Den må ha en varm og kald del i terrariet slik at Skjeggagamen selv kan regulere kroppstemperaturen. Dagtemperaturen skal være så høy som 40-50 grader på solplassen mens i den kalde delen 25-30 grader. På natten senkes temperaturen helt ned til 20 grader. Skjeggagamen er avhengige av UVB og bør være over hele terrariet, det er kritisk viktig for dyret da det hjelper dem med å syntetisere vitamin D3, noe som hjelper til med kalsiumabsorpsjon som er livsviktig. UVB lyskilder mister sin effekt over tid og bør byttes minst 2 ganger pr. år for å sikre optimale forhold.

Fôr:

Skjeggagamer er altetende, noe som betyr at de spiser både dyr og planter der ca 60% av dietten er insekter som må tilføres et vitamin/mineraltilskudd og kalsium. Skjegggamen må også tilbys grønt, bruk da friske frukt og grønnsaker og dryss riktig mengde pulverisert kosttilskudd også her. Unngå å bruke isbergsalat da det ikke er næringsrikt. Voksne Skjeggagamer vil også spise pinkies men husk å tine dem lenge i romtemperatur. Det finnes også spesialtilpasset fôr til Skjeggagamer som har høyt næringsinnhold.

Dersom du har sand i terrariet er det viktig at maten ligger i en skål, gjerne med litt høy kant slik at dyret ikke får i seg sand.

Håndering:

Skjeggagamer er mer tolerante enn de aller fleste andre øgler og blir gjerne håndtamme. Dette er også et diskutert tema der noen mener at dyrene skal få være mest mulig i fred mens andre vil ha et «kjæledyr».

Du finner dette i vår avdeling:

Besøk oss i dag!

Start typing and press Enter to search